BROWNIE Z MALINAMI

Tak, jak pisałam przed dwoma tygodniami, rozpoczynam cykl wpisów z tematem przewodnim – wspólne gotowanie z dzieckiem. Zastanawiałam się, który przepis przedstawić wam jako pierwszy. Godny polecenia i często robiony wraz z dziećmi, a zarazem idealnie nadający się na długie jesienne wieczory.

Padło na BROWNIE Z MALINAMI. Jesteśmy wielkimi fanami ciast czekoladowych, w tym szczególnie właśnie brownie. Ma ono mega intensywny smak czekolady, a które dziecko (w sumie dorosły też) nie lubi czekolady? 🙂

Jednym z przepisów, który gości u nas w domu już od dłuższego czasu, jest brownie z truskawkami z portalu kwestia smaku. Robimy je tak często, że chyba znamy już jego recepturę na pamięć 😉  Tzn. bardziej ja z Dominiką, bo chłopaki do pieczenia ciast, to niespecjalnie się garną. Poza tym, pozwalamy sobie na  kombinowanie z doborem owoców do tego przepisu i jak na razie, zawsze się udaje. Tym razem truskawki zamieniłyśmy na maliny.

Dlaczego właśnie brownie z malinami jest idealne do przygotowania z dziećmi?

Bo jest banalnie proste w przygotowaniu i każde dziecko – z mniejszą lub większą pomocą dorosłego – powinno sobie z nim poradzić. Co więcej,  z racji banalności przepisu, żaden rodzic wstydu sobie przed dzieckiem na pewno nie narobi 🙂 Tak więc, nawet rodzic nie umiejący piec da radę.

 

 

Przepis na BROWNIE Z MALINAMI (wg. oryginału – z truskawkami)  

Składniki:

200 g masła

200 g gorzkiej czekolady

3 jajka

250 g drobnego cukru

135 g mąki

kilka malin

100 g czekolady deserowej lub mlecznej do posypania

Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w rondelku. Powstałą masę wystudzić.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy do niej wystudzoną masę czekoladową i mieszamy aż do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe 🙂

Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i posypujemy malinami oraz startą czekoladą mleczną.

Pieczemy ok. 35 minut w 160st C., aż ciasto lekko urośnie.

Brownie z Malinami

I tyle roboty przy tym cieście. Pozostaje poczekać aż trochę przestygnie i wcinać 🙂

SMACZNEGO !

Brownie z Malinami

Brownie z Malinami

 

BROWNIE Z MALINAMI
5 (100%) 6 głos[ów]
Spodobało Ci się ? Udostępnij innym 🙂
Facebooktwittergoogle_plus