Ciasto gruszkowe – mega pyszne ! :)

Czy też nie wyobrażacie sobie weekendu bez ciasta? Ja w ogóle nie wyobrażam sobie nie mieć czegoś słodkiego w domu również w tygodniu 😊 Uwielbiam siedzieć w kuchni i piec bułeczki, ciasteczka, ciasta, torty i co tam tylko jeszcze można 😉

W ostatnią sobotę Rafał wybył z domu na bieg uliczny z okazji Święta Niepodległości (na który mieliśmy jechać wszyscy razem, ale z racji pogody uznaliśmy, że sensowniejsze będzie jak pozostanę z dziećmi w domu). I nawet dobrze się stało! Dzięki temu upiekłam z Dominiką mega pyszne ciasto gruszkowe! Wynalazłam przepis na blogu W siódmym niebie, i strasznie, ale to strasznie polecam go wypróbować. Jest naprawdę mega!

ciasto gruszkowe

Do przepisu podchodziłam z dystansem, bo do tej pory nigdy nie jedliśmy gruszek w wydaniu „ciastowym”. Ale jestem  bardzo zadowolona, że akurat taką kombinacje składnikową spróbowałam. Ciasto jest słodziutkie, pyszne, i oczywiście łatwe w przygotowaniu 🙂 To najważniejsze, bo przecież przepis – jako kolejny po brownie z malinamikarmelowych szyszkach z ryżu preparowanego   – zalicza się kategorii wspólne gotowanie z dzieckiemTrudny być więc  nie może 🙂

Przepis chyba na dłużej zagości w naszym domu, bo naprawdę jest godny uwagi!

ciasto gruszkowe

Przepis na mega pyszne ciasto gruszkowe:

Składniki wg oryginału:

800g gruszek (ja dałam mniej, bo ok 600g)

2 jajka

50g masła

120g mąki pszennej

80g cukru

sok z pół cytryny

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

Polewa na ciasto:

30ml śmietany kremówki

tabliczka białej czekolady

 

Przygotowanie ciasta:

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie obieramy gruszki, kroimy w kosteczkę i mieszamy z sokiem z cytryny.

ciasto gruszkowe

ciasto gruszkowe

Miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przestudzone masło, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy gruszki i mieszamy dokładnie 🙂

ciasto gruszkowe

Włóż ciasto do tortownicy (18cm) lub do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180st. 30-35minut.

 

Przygotowanie polewy:

Gdy ciasto już się upiecze i będzie stygło, to w tym czasie przygotujmy polewę.

W rondelku rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Cały czas energicznie mieszaj, aż masa stanie się jednolita. Odstaw do ostygnięcia.

ciasto gruszkowe

Polej nią wystudzone ciasto.

Ciasto gruszkowe gotowe 🙂 Smacznego życzę!

ciasto gruszkowe

ciasto gruszkowe

Skusiliśmy kogoś? Zjadłby ktoś takie ciasto gruszkowe ? 🙂

Ciasto gruszkowe – mega pyszne ! 🙂
5 (100%) 2 głos[ów]
Spodobało Ci się ? Udostępnij innym 🙂
Facebooktwittergoogle_plus