JA PIERNICZĘ – A WY ? Nasz przepis na Świąteczne Pierniczki

Dzisiaj przedstawię Wam rewelacyjny przepis na świąteczne pierniczki, który (jak zresztą wszystkie zebrane na blogu przepisy – pozostałe możecie znaleźć tutaj) jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Przepis ten wykorzystujemy od lat i nie wyobrażamy sobie upiec z jakiegoś innego. Co roku przed Świętami produkujemy pierniczki w dużych ilościach, a potem rozdajemy po Wigilii wszystkim gościom 🙂

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki dostałam od koleżanki, za co jestem jej ogromnie wdzięczna! Gdyby nie ona nie mogłabym się z wami dziś dzielić tym przepisem. Kto jest jego pierwotnym autorem nie mam pojęcia.

Pierniczki piekę na kilka tygodni przed świętami i chowam je do szczelnie zamkniętych pojemników, gdzie sobie dojrzewają. Jeśli ktoś się spóźnił z pieczeniem to pocieszę was, przez kilka dni po upieczeniu są one miękkie, więc można je spokojnie zrobić w ostatniej chwili 🙂

U nas tradycją jest, że pierniki pieczemy rodzinnie. Ja szykuję wszystkie składniki i robię ich pierwsze zagniatanie, potem rolę przejmuje mąż, który zagniata ciasto. Następnego dnia wszyscy rodzinnie bierzemy się za pieczenie: mąż rozwałkowuje ciasto, dzieci ze mną wykrawają kształty pierniczków, a następnie wsadzam je do piekarnika 🙂

Podobny zwyczaj mamy z robieniem makaroników do kolacji Wigilijnej, które też przygotowujemy wszyscy wspólnie. To są takie fajne momenty, gdzie wszyscy razem spędzamy czas, babrając się mąką, śmiejąc się i odpowiadając na różne dziwne pytania zadawane przez nasze dzieci.

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Przepis na Świąteczne Pierniczki – składniki:

600g mąki

300g cukru

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 opakowania przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

3 jajka

6 łyżek gorącego miodu

50g masła

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Przepis na Świąteczne Pierniczki – przygotowanie:

W garnuszku roztapiamy miód z masłem, cały czas mieszając, tak by nie doprowadzić do wrzenia. Delikatnie ostudzamy.

Na stolnicy mieszamy wszystkie pozostałe składniki, a następnie dodajemy ciepły miód z masłem i zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalki na dobę 🙂

Następnego dnia wyciągamy ciasto i rozmrażamy. Gdy już jest miękkie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki 🙂

Pyszności te pieczemy ok 6 minut w 180 stopniach (zależy jak grube pierniczki zrobimy).

I tyle roboty 🙂

Smacznego!

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Pierniczki po kilku dniach zaczynają twardnieć, z powodu dodatku miodu. Dlatego zaraz po upieczeniu trzymamy je w zamkniętym pojemniku razem z jabłkiem i kromką chleba, by mogły pochłaniać odpowiednią ilość wilgoci. Jabłka i chleb oczywiście należy wymieniać co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły z nich wilgoć i będą miękkie 🙂

Oczywiście dla dzieci największą frajdę stanowi dekorowanie pierniczków. Robimy to zawsze na kilka dni przed Wigilią. Część zostawiamy nie udekorowanych, ponieważ nie wszyscy lubią lukier lub nadmiar cukru. Takie też są smaczne 😀

Przepis na Świąteczne Pierniczki

Przepis na Świąteczne Pierniczki

A jaki jest Wasz ulubiony Przepis na Świąteczne Pierniczki? Pochwalcie się w komentarzach 🙂

 

JA PIERNICZĘ – A WY ? Nasz przepis na Świąteczne Pierniczki
5 (100%) 5 głos[ów]
Spodobało Ci się ? Udostępnij innym 🙂
Facebooktwittergoogle_plus