Przepis na gofry cynamonowe

Dziś podrzucam wam kolejny szybki przepis z serii wspólne gotowanie z dzieckiem, a mianowicie gofry cynamonowe. Gofry kojarzą mi się z okresem dzieciństwa, dlatego są częstym gościem w naszym domu. Z dżemem, z bitą śmietaną, z owocami, polane czekoladą czy nawet same bez żadnych dodatków – jak kto lubi i na co akurat ma ochotę. Podane na śniadanie, podwieczorek, czy na kolację, a nawet w razie mojego lenistwa – na drugie danie 😊

Do tej pory jadaliśmy gofry robione w formie standardowej, tzn. z tak zwanego białego ciasta, aż nie trafiłam przypadkiem na gofry cynamonowe na blogu BATIRULEZ. Podbiły one moje serce i żołądek 😊

Zresztą nie tylko mnie, ale wszystkim Zresetowanym.  Dzisiaj zrobiliśmy gofry na śniadanie do porannej kawy i kakao 😀 Takie nie do końca zdrowe rozpoczęcie dnia, ale ciii… 😉  Przepis na cynamonowe gofry

Gofry cynamonowe robi się szybciutko i prosto, dlatego spokojnie można je przygotować wspólnie z dziećmi.

Aaa i taka moja rada od siebie, która jest ważna przy robieniu gofrów. Składniki, z których będziemy przygotowywać gofry, muszą być w temperaturze pokojowej.

Przepis na gofry cynamonowe:

Składniki na ok. 12 gofrów:

320 g mąki pszennej

2 jajka

pół litra mleka

80 ml oleju rzepakowego

1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie gofrów:

Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników mieszamy w osobnej misce. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość, aż do połączenia składników. Pieczemy w gofrownicy ok 4 minuty (wszystko zależy od rodzaju i mocy gofrownicy).

gofry cynamonowe - zresetowani.pl Przepis na gofry cynamonowe

Gofry lekko przestudź i podaj z ulubionymi dodatkami 😊

Smacznego!

Przepis na gofry cynamonowe

Przepis na gofry cynamonowe
5 (100%) 3 głos[ów]
Spodobało Ci się ? Udostępnij innym 🙂
Facebooktwittergoogle_plus